MAVIR Zrt. - Esettanulmány

Egyedi fejlesztésű üzleti alkalmazásMAVIR Zrt.

Ügyfél

A MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zártkörűen Működő Részvénytársaság a hazai energiaszektor meghatározó szereplője. Legfontosabb feladataik közé tartozik a magyar villamosenergia-rendszer zavartalan, biztonságos és fenntartható működésének biztosítása, az egyenlő hozzáférést lehetővé tétele a rendszerhasználók számára, valamint a villamosenergia-piac és a piacot segítő mérlegkörrendszer zavartalan működtetése és bővítése.


Probléma

A hatályos szabályozás szerint a KÁT mérlegkör-tagi termelőknek negyedórás menetrendekkel kell prognosztizálniuk másnapi termelésüket. Eddig a MAVIR ZRt., mint KÁT mérlegkör-felelős ezeket a negyedórás termelői menetrendeket összesítette, majd óránkénti átlagolást követően ezen villamosenergia-mennyiségeket a HUPX DAM (másnapi) piacán értékesítette.

A KÁT mérlegkör portfóliója miatt a termelési (vagyis a KÁT mérlegkör-tagok által beadott) és a belkereskedelmi (vagyis a KÁT mérlegkör és a HUPX között lévő energia adásvételt tartalmazó) menetrendje egymástól negyedóránként jelentősen eltér. Az órás termékek és a negyedórás menetrendek különbségéből pedig jelentős szabályozási igény adódik, ami kiegyenlítő energiát és többlet költséget okoz a KÁT mérlegkör, végső soron a KÁT-ot finanszírozó ipari fogyasztók részére.


Probléma
Egyedi projektmenedzsment szoftver

Megoldás

Az ODD Consulting Kft.-vel közösen a rendszert továbbfejlesztettük a meglévő igények alapján. A fejlesztés több szakaszban történt, melynek első mérföldköve a felmérés és tervezés volt. A szoftver komplexitásából és a jogszabályi előírásokból adódóan ez a fázis jelentős mértéket képviselt a projektben.


Eredmény

Az új rendszerben a KÁT mérlegkör a HUPX ID piacára naponta áltagosan 380 MWh ajánlatot adott be, melynek átalagosan 8%-a teljesült is. Az adatok alapján a HUPX ID piacán növekedett a likviditás, megnövekedett a kötések száma, így a KÁT-os ajánlatok egyre nagyobb mértékben fognak ellenoldali keresletre találni.

Eredmény

Alkalmazott technológiák

React JS
C#
.NET

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kapcsolat >