Bejövő számlák feldolgozása és automatikus könyvelése - Esettanulmány

RPA fejlesztésBrdigestone

Ügyfél

Egy több, mint 1000 főt foglalkoztató dinamikusan növekvő nemzetközi autóipari beszállító vállalat.


Probléma

A számlabeérkezéskor adminisztrátorok manuálisan olvassák ki a számla adatokat és töltik be a vállalatirányítási rendszerbe. Ezután ezek kontírozása több könyvelő munkatárs teljes idejét tölti ki, mivel több ezer számlát kell megadott szabályok alapján kontírozni.


Manuális könyvelés
RPA bevezetése a megoldás

Megoldás

manuális munkaórák kiváltására egy szoftverrobot fejlesztését javasoltunk, ami képes a jelenlegi vállalatirányítási rendszerben elvégezni a munkafolyamatokat, nem von magával jelentős integrációs költségeket. A fejlesztés során kialakításra került egy AI alapú OCR rendszer, ami automatikusan öntanuló módon képes kiolvasni a számla adatokat, majd ezt tovább adni a robotnak strukturált formában. A robot ezután az adattokat összeveti a NAV rendszerével, ellenőrzi azokat, majd egy erre a célra kialakított könyvelési adatbázisból kiolvasott adatok alapján lekönyveli a számlákat. A robot támogatja a havidíjas számlákat könyvelését, de képes a beszerzések alapján történő párosításra is.


Eredmény

robot segítségével a könyvelő csapatot a feladatok elvégzésének 70-80%-ával sikerült tehermentesíteni, így már csak a speciálisabb esetekre kell koncentrálni. A megoldás jelentősen gyorsítja a könyvelés mentetét, mivel a számla beérkezésétől perceken belül már könyvelésre is kerül a rendszeren belül.

Könyvelő RPA - Eredmény

Alkalmazott technológiák


A szoftverrobot fejlesztéséhez Power Automate Desktop-ot, Python-t, MySQL adatbázist használtunk.

Power Automate Desktop
VBScript
Python
Oracle

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kapcsolat >